ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Εταιρικές Έρευνες - Διαρροή Δεδομένων: η μεγαλύτερη διαδικτυακή απειλή


Πηγή: SecNews
Ημερομηνία: Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011


Η διαρροή εταιρικών δεδομένων και διαβαθμισμένων πληροφοριών εκ των έσω, αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα απώλειας εταιρικών πληροφοριών και στοιχείων επηρεάζοντας ανεπανόρθωτα την φήμη της εκάστοτε εταιρείας αλλά και την ίδια τη λειτουργικότητά της.


Ο βασικός παράγοντας που επιτρέπει να συμβεί αυτό το μοιραίο διαχειριστικό λάθος είναι κατά βάση η έλλειψη υπευθυνότητας από την πλευρά των διαχειριστών ενός εταιρικού δικτύου σε ότι αφορά τις προσωπικές συσκευές που συνδέει ο κάθε χρήστης στον εταιρικό του υπολογιστή, κατά βάση USB sticks, δίνοντάς του τη δυνατότητα να μεταφέρει οποιαδήποτε εταιρική πληροφορία στην οποία έχει πρόσβαση εκτός της εταιρείας..

Η έλλειψη διαβαθμίσεων των δεδομένων από πλευράς διαχειριστών σε συνδυασμό με την αλόγιστη χρήση των εταιρικών πόρων από τους χρήστες, έχουν συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας σύγχρονης μορφής απειλή τη λεγόμενη εσωτερική βιομηχανική κατασκοπεία.

Εταιρικές έρευνες που αποσκοπούν στην προστασία συμφερόντων, παραποίηση προϊόντων, έλεγχο υπαλλήλων καθώς επίσης και έλεγχο συνεταίρων είναι μερικοί από τους σύχρονους τρόπους διαφύλαξης της ιδιωτικότητας των εταιρειών.

Πλέον η υιοθέτηση ισχυρών πολιτικών ασφάλειας από πλευράς διαχειριστών ενός εταιρικού δικτύου είναι παραπάνω από απαραίτητη, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ευαίσθητα δεδομένα και πληροφορίες.


Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Καταδίκη για βιομηχανική κατασκοπεία στις Η.Π.Α.

Πηγή: www.inews.gr


Ένοχο έκρινε η αμερικανική δικαιοσύνη έναν πρώην μηχανικό της εταιρείας Boeing για βιομηχανική κατασκοπεία υπέρ της Κίνας, όπως ανακοινώθηκε από την εισαγγελία του Λος Άντζελες.


Στον Ντόνγκφαν «Γκρεγ» Τσανγκ, 73 ετών, απαγγέλθηκαν εννέα κατηγορίες: έξι για βιομηχανική κατασκοπεία υπέρ ξένης δύναμης, μία για συνωμοσία, μία γιατί ενεργούσε ως πράκτορας της Κίνας και μία γιατί είπε ψέμματα στην ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI).

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο Τσανγκ, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του από την αμερικανική αμυντική βιομηχανία Rockwell και συνέχισε στην Boeing, παρέδωσε στην Κίνα εμπιστευτικές πληροφορίες και μυστικές υπηρεσίες που αφορούσαν κυρίως στο αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο και στον πύραυλο Delta IV.

Η ποινή που θα του επιβληθεί θα ανακοινωθεί στις 9 Νοεμβρίου. Καθεμιά από τις κατηγορίες για βιομηχανική κατασκοπεία επισύρει ποινή κάθειρξης 15 ετών και πρόστιμο ύψους 500.000 δολαρίων. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 5-10 ετών και πρόστιμο 250.000 δολαρίων.

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Έρευνα για τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

Πηγή: fe-mail.gr 

Το 35% των εργαζομένων γυναικών έχουν υπάρξει τουλάχιστον μία φορά θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τους. Αυτό έχουν δείξει, έως σήμερα, έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνήθως, υπό την απειλή απόλυσης, ανώτερα στελέχη παρενοχλούν, λεκτικά ή μη, υφιστάμενούς τους.
«Δεν ήξερα ούτε πώς να αντιμετωπίσω το γεγονός ότι ο τότε διευθυντής μου με καλούσε κάθε δέκα λεπτά στο γραφείο του χωρίς να θέλει κάτι συγκεκριμένο, αλλά ούτε ήξερα και σε ποιόν να μιλήσω. Εάν μιλούσα στον ίδιο ευθέως, ίσως με απέλυε. Από την άλλη πλευρά, εάν μιλούσα σε κάποιο συνάδελφο ίσως να μην με πίστευε» λέει η Ράνια, 26 ετών ιδιωτική υπάλληλος.

Τι ορίζουμε όμως ως σεξουαλική παρενόχληση; 
Είναι εμφανές ότι πρόκειται για ένα... ιδιαίτερα λεπτό θέμα, το οποίο αγγίζει όχι μόνο το γυναικείο φύλο αλλά κάθε εργαζόμενο. Πρωτίστως λοιπόν, επιβάλλεται να αποσαφηνιστεί ο ορισμός της σεξουαλικής παρενόχλησης.

«Σεξουαλική παρενόχληση είναι οποιαδήποτε ανεπιθύμητη λεκτική, μη λεκτική ή σωματική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα που αποσκοπεί ή έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, κυρίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος. Επίσης, μπορεί να προέρχεται και από άνδρα και από γυναίκα, ακόμα και από άτομο του ιδίου φύλου με αυτόν που παρενοχλείται» σύμφωνα με την κ. Σταματίνα Γιαννακούρου, Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη.

Τα είδη ποικίλουν
Σύμφωνα με μαρτυρίες θυμάτων, υπάρχουν διάφορα και διαφορετικά είδη σεξουαλικής παρενόχλησης, τα οποία ισχύουν και για τα δύο φύλα. Κατά τη Σωτηρία Μακαρώνη, Ψυχολόγο Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια, μπορεί να εκδηλώνεται με ανεπιθύμητες ερωτικές και ανήθικες προτάσεις, πίεση για σεξουαλική επαφή, προτάσεις για ραντεβού εκτός εργασίας, αποστολή sms και e-mail, ενοχλητικό φλερτάρισμα, άσεμνες παρατηρήσεις, επίμονες προσωπικές ερωτήσεις για σεξουαλική ζωή ή ακόμα και με αστεία σεξουαλικού περιεχομένου.
Από την άλλη πλευρά, συμπληρώνει η κ. Μακαρώνη, «Υπάρχει και η κατηγορία της μη λεκτικής παρενόχλησης. Πρόκειται για ανεπιθύμητη συμπεριφορά εκφραζόμενη με πράξεις, όπως περιττά αγγίγματα, χάδια ή τσιμπήματα στο σώμα ενός/μιας εργαζομένου/-ης, με στόχο την επίθεση ή την πίεση για σύναψη σεξουαλικών σχέσεων. Επιπλέον μπορεί να εκφράζεται με την επίδειξη πορνογραφικών περιοδικών ή άσεμνων εικόνων».

Τι θα πει η κοινωνία...
Με την πάροδο των χρόνων φαίνεται ότι τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας ολοένα και αυξάνονται. Ανεξάρτητα από τους αριθμούς, οι οποίοι δείχνουν ότι τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες, το πρόβλημα αφορά πλέον και τους άνδρες.
«Είχα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση και αναγκάστηκα να εισηγηθώ για την απόλυσή της. Μου έστελνε επανειλημμένα sms, δήθεν κατά λάθος ενώ, δεν ήταν λίγες οι φορές που μου ζητούσε να βρεθούμε εκτός γραφείου» μας είπε ο Νίκος, 37 ετών διευθυντής marketing ιδιωτικής εταιρείας.
Ωστόσο, το ενθαρρυντικό της υπόθεσης, είναι ότι τα θύματα αρχίζουν να μην κρύβουν την παρενόχληση, την οποία δέχονται. «Η πιο συχνή αντίδραση από μέρους των θυμάτων είναι η άρνηση της κατάστασης με την έννοια ότι προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει τίποτα χωρίς να λαμβάνουν κάποια πρωτοβουλία. Ενώ, αρκετές μπορεί ακόμη να κατηγορούν τον εαυτό τους για την συμπεριφορά του θύτη. Πολλές γυναίκες επιλεγούν να παραιτηθούν από την συγκεκριμένη εργασία, ενώ ένα μικρό ποσοστό από αυτές μπορεί ακόμα και να απολυθούν» αναφέρει η κ. Μακαρώνη.

Ο Συνήγορος του Πολίτη
Το 2010 οι αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση αντιπροσώπευαν το 12% του συνολικού αριθμού αναφορών για θέματα διακρίσεων λόγω φύλου, που δέχτηκε ο Συνήγορος του Πολίτη. Όλες οι αναφερόμενες ήταν γυναίκες.
Σύμφωνα με την κ. Σταματίνα Γιαννακούρου, Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη, την ίδια χρονιά οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο δημόσιο τομέα πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2009, ενώ το ίδιο διάστημα αυτές που αφορούσαν τον ιδιωτικό τομέα σχεδόν τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας στο 65%. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός τους παραμένει μικρός σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες.
Οι περισσότερες από τις καταγγελίες που δέχεται ο Συνήγορος του Πολίτη είναι δύσκολο να αποδειχτούν, διότι δεν προσκομίζεται κανένα αποδεικτικό στοιχείο από την καταγγέλλουσα (π.χ. επιστολές, τηλεφωνήματα, φαξ, SMS, e-mail κλπ), ούτε υπάρχουν μάρτυρες.
Λόγω αυτών των δυσκολιών, η διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη επικεντρώνεται στην αποκατάσταση ενός αξιοπρεπούς περιβάλλοντος που θα επιτρέψει τη συνέχιση της εργασιακής σχέσης και την αποτροπή επανάληψης τέτοιων συμπεριφορών στο μέλλον. Ο Συνήγορος επιδιώκει, εξάλλου, το να κατανοήσει ο εργοδότης τις συνέπειες που έχει η ανοχή του ίδιου απέναντι σε παρόμοιες συμπεριφορές από το προσωπικό του ή από πελάτες στον εργασιακό χώρο.

Ο Νόμος
Η σεξουαλική παρενόχληση θεωρείται διάκριση λόγω φύλου και στον επαγγελματικό χώρο απαγορεύεται από το νόμο (ν. 3896/2010) είτε προέρχεται από προϊστάμενο ή υπεύθυνο επαγγελματικής εκπαίδευσης, είτε προέρχεται από υφιστάμενο, συνάδελφο, άλλο εκπαιδευόμενο ή ακόμα και από πελάτη. Γίνεται λοιπόν σαφές, ότι ο οποιοσδήποτε πέσει θύμα ανάλογης συμπεριφοράς πρέπει να το καταγγείλει. Απαραίτητη προϋπόθεση, να αποθηκεύονται αποδεικτικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα σχετικά μηνύματα στο κινητό ή e-mails. 
«Δεν ωφελεί κανέναν να αγνοεί μια τέτοια συμπεριφορά εκτός και αν πραγματικά δεν τον θίγει. Άλλωστε οι έρευνες μας λένε ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όπου τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης προσπάθησαν να αγνοήσουν αυτό που τους συνέβαινε, ελπίζοντας ότι ο δράστης θα υποχωρήσει, η κατάσταση σύντομα επιδεινώθηκε» επισημαίνει η Σωτηρία Μακαρώνη, Ψυχολόγος Υγείας και Ψυχοθεραπεύτρια.
Είναι σημαντικό να μην αποσιωπούνται τέτοια περιστατικά και κυρίως να μην προσπαθούν τα θύματα να το χειριστούν μόνα τους, αλλά να αναζητούν βοήθεια και να ενημερώνουν ανθρώπους του περιβάλλοντός τους και σε κάθε περίπτωση, αρμόδιους φορείς.

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Εταιρικές έρευνες - Έλεγχος και Προστασία Εταιρικών Χώρων



Η ασφάλεια του επαγγελματικού χώρου δεν θα πρέπει πλέον να αποτελεί μια δευτερεύουσα σκέψη αλλά βασική προϋπόθεση και κυρίαρχη ανάγκη.
Με τον έλεγχο του εταιρικού περιβάλλοντος επιτυγχάνεται η προστασία των ανθρώπων, των περιουσιακών στοιχείων, αλλά και των εμπιστευτικών δεδομένων της επιχείρησης.
Με ειδικές υπηρεσίες νέας τεχνολογίας, αλλά και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, διενεργούμε εξονυχιστικό έλεγχο και εξουδετερώνουμε όλα τα πιθανά μέσα παγίδευσης (κοριούς, συσκευές παρακολούθησης, κάμερες), προσφέροντας σας ένα “καθαρό” και πραγματικά ασφαλή χώρο.
Η παγίδευση χώρου δεν αποτελεί πλέον μία σπάνια κατάσταση, είναι ένα φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Ολοένα και περισσότεροι επαγγελματίες γίνονται θύματα τέτοιων δυσάρεστων πρακτικών.
Η προστασία των εταιρικών χώρων δεν είναι μία απλή υπόθεση και δε χωρά ερασιτεχνισμούς.
Χρειάζεται επαγγελματικό χειρισμό και αντιμετώπιση.





Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Από τον Vidocq στον 21ο αιώνα και τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών


Eugène François Vidocq

Το 1833 Eugène François Vidocq, ένας Γάλλος στρατιώτης, εγληματίας και παραβάτης έβαλε τα θεμέλια για την ίδρυση και εμφάνιση αυτών που σήμερα ονομάζουμε γραφεία ιδιωτικών ερευνών. Ίδρυσε το πρώτο γνωστό ιδιωτικό γραφείο ντετέκτιβ, Le bureau des renseignments (Γραφείο Πληροφοριών) που έμελλε να γράψει ιστορία ανάμεσα στα γραφεία ιδιωτικών ερευνών.
Για τη στελέχωση του γραφείου του προσέλαβε πρώην απατεώνες. Οι επίσημοι επιβολείς του νόμου προσπάθησαν πολλές φορές να κλείσουν το γραφείο του αλλά ο Vidocq απέδειξε ότι τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών ήρθαν για να μείνουν. Το 1842 αστυνομία τον συνέλαβε με υποψία για παράνομη φυλάκιση και για λήψη χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, αφού είχε λύσει μια υπόθεση υπεξαίρεσης.
Ο Vidocq αργότερα είχε υποψίες ότι όλο αυτο ήταν παγίδα. Καταδικάστηκε για πέντε χρόνια με ένα πρόστιμο 3.000 φράγκων αλλά το Εφετείο τον απελευθέρωσε.

Ο Vidocq σχεδίασε και τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργούν τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών καθιέρωσε την τήρηση αρχείων, την εγκληματολογία και τον βαλλιστικό έλεγχο για την ποινική έρευνα. Έκανε το πρώτο γύψινο εκμαγείο, δημιούργησε ανεξίτηλο μελάνι και χαρτί με εκτύπωση της φίρμας της εταιρείας του. Ο τρόπος του για τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά εξακολουθεί να χρησιμοποιείται εν μέρει από τη γαλλική αστυνομία μέχρι σήμερα  και από αρκετά γραφεία ιδιωτικών ερευνών. 
Μετά Βιντόκ, η βιομηχανία γεννήθηκε και τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών ήταν πια πραγματικότητα.
Πολλοί από τους ιδιωτικούς ανακριτές στις πρώτες μέρες λειτουργούσαν και ως αστυνομία σε θέματα που οι πελάτες τους αισθάνονταν ότι η αστυνομία δεν ήταν πρόθυμη να το κάνει.  Ένα μεγαλύτερο ρόλο που έπρεπε να παίξουν τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών, ήταν να ασχοληθούν με εργασιακά θέματα. Οι πλούσιοι όπως είχε διαπιστωθεί προσέτρεχαν στα γραφεία ιδιωτικών ερευνών για να τους βοηθήσουν στον έλεγχο του μεγάλου αριθμού των εργαζομένων που είχαν αναπτύξει νέες ιδέες, ως αποτέλεσμα της Γαλλικής Επανάστασης. Η ελευθερία αυτή των ανθρώπων δεν ήταν αρεστή στους ιδιοκτήτες των πόρων του πλούτου.
Στις ΗΠΑ, το γραφείο ντετέκτιβ Pinkerton  ήταν ταυτόχρονα φρουρά ασφαλείας και ένα από τα σημαντικότερα γραφεία ιδιωτικών ερευνών. Ιδρύθηκε το 1850 από τον Allan Pinkerton, ο οποίος είχε γίνει διάσημος όταν αποκάλυψε μια συνωμοσία για τη δολοφονία του τότε Προέδρου Elect Αβραάμ Λίνκολν. Οι Πράκτορες της Pinkerton εκτελούσαν υπηρεσίες που ήταν ισοδύναμες τόσο για ένα ιδιωτικό στρατό όσο και για μια φρουρά ασφαλείας. Στην ουσία ήταν το πρώτο από τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών με πολλαπλές υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του το γραφείο ντεντέκτιβ Pinkerton είχαν περισσότερους παράγοντες από ό,τι το μόνιμο στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, προκαλώντας την πολιτεία του Οχάιο να το θέσει εκτός νόμου αφού το εν λόγω γραφείο δεν έμοιαζε με τα συνηθισμένα γραφεία ιδιωτικών ερευνών, μπορούσε να προσληφθεί πλέον ως ιδιωτικός στρατός ή ακόμα και ως πολιτοφυλακή.

Δεν ήταν μέχρι την ευημερία της δεκαετίας του 1920 που ο ιδιωτικός ερευνητής και τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών έγιναν προσιτά προσιτό στο μέσο Αμερικανό. Με τον πλούτο της δεκαετίας του '20 και την επέκταση της μεσαίας τάξης ήρθε η ανάγκη για την μεσαία τάξη να στραφεί στα γραφεία ιδιωτικών ερευνών.

Από τότε η έννοια ιδιωτικοί ντετέκτιβ και o όρος οργανωμένα γραφεία ιδιωτικών ερευνών είναι μέρος της καθημερινότητας. Ολοένα και περισσότερα γραφεία ιδιωτικών ερευνών εμφανίζονται παγκοσμίως εξαιτίας των μεταβαλλόμενων αναγκών του κοινού.
Κοινωνικά θέματα όπως η απιστία και συνδικάτα έχουν επηρεάσει τη βιομηχανία και έχουν δημιουργήσει νέες μορφές εργασίας, και πεδία έρευνας για τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών όπως  εταιρικές έρευνεςποινικές έρευνες, προστασία συμφερόντων, ασφαλιστικές απάτες, απαγωγές, η ανακάλυψη σύγχρονων συσκευών παρακολούθησης και οι ειδικές υπηρεσίες νέας τεχνολογίας έχουν διευκολύνει σημαντικά την έρευνα για τα γραφεία ιδιωτικών ερευνών.



Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών: 10 κριτήρια επιλογής


  1. Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος από επίσημο κρατικό φορέα στην ειδικότητα του και μέλος αντίστοιχου αναγνωρισμένου συλλόγου του επαγγέλματός του, να είναι δηλαδή πιστοποιημένος ντετέκτιβ.
  2. Θα πρέπει να λειτουργεί εντός του θεσπισμένου νομικού πλαισίου.
  3. Να έχει αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία. Ρωτήστε τον ντεντέκτιβ για τους τομείς της έρευνας του και επιλέξτε ερευνητή εξειδικευμένο για την υπόθεση που τον χρειάζεστε.
  4. Θα πρέπει να διαθέτει υψηλή ικανότητα συλλογής πληροφοριών, μέσω των μεθόδων έρευνας, να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει ποικίλες προκλήσεις και να έχει οργανωτικές ικανότητες ώστε να παρακάμπτει τα εμπόδια. 
  5. Να διαθέτει κατάλληλο προσωπικό, εξοπλισμό και τεχνογνωσία έτσι ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις κάθε υπόθεσης.
  6. Να έχει καλή φήμη.
  7. Να είναι ενήμερος για τις τελευταίες εξελίξεις του τομέα του.
  8. Να έχει σημαντικές επικοινωνιακές ικανότητες πλεονέκτημα που βοηθά ιδιαίτερα στη συλλογή τεκμηριωμένων αποδείξεων.
  9. Να διέπεται από τις αρχές της εχεμύθειας, της υπευθυνότητας, της διακριτικότητας και να λειτουργεί με ακεραιότητα και επαγγελματισμό.
  10. Να έχει την αποδοχή και την εκτίμηση των συναδέλφων του.