ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ



Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Διαζύγιο - Διαμάχες - Επιμέλεια παιδιών


Βασική αιτία αντιπαράθεσης των ζευγαριών η επιμέλεια των παιδιών
Οι δικαστικές αρχές αποδίδουν την επιμέλεια των παιδιών στις μητέρες κατά 72,1 %.


Πηγή: kathimerini.gr
Ημερομηνία: 22 Φεβρουαρίου 2013




Η υπόθεση του πατέρα που έμεινε τρεις ημέρες σε γερανό στην πόλη Νάντη της Γαλλίας διεκδικώντας πρόσβαση στα παιδιά του προξένησε έντονες διαμαρτυρίες μεταξύ των φεμινιστικών κύκλων της Γαλλίας, καθώς θεωρήθηκε ότι η υπόθεση δεν είναι κατά κανένα τρόπο αντιπροσωπευτική των προβλημάτων των διαζευγμένων ζευγαριών.

Η συνήγορος της πρώην συντρόφου του είπε ότι ο 42χρονος Σερζ Σαρνέ «είχε καταδικαστεί για βιαιότητες», «απαγωγή παιδιού» και «εκβιασμούς». «Οι βίαιοι πατέρες δεν είναι θύματα. Θεατρινισμοί πάνω σε γερανούς δεν διαγράφουν τις ευθύνες τους για την τέλεση παράνομων πράξεων», ανακοίνωσε η Εθνική Ομοσπονδία Αλληλεγγύης προς τις Γυναίκες (FNSF).
Ο Σαρνέ ανήρτησε πανό στον γερανό στο οποίο έγραφε «Σώστε τα παιδιά από τη δικαιοσύνη» και δήλωσε ότι μάχεται «για την υπόθεση όλων των πατεράδων, όχι μόνο για την προσωπική του υπόθεση».

Λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία που έχουν προκύψει από σχετικές έρευνες, στα διαζύγια στις περιπτώσεις που ρυθμίζονται με δικαστικές αποφάσεις, η δικαιοσύνη αποδίδει την επιμέλεια των παιδιών στη μητέρα στο 72,1% των περιπτώσεων. Το ποσοστό ήταν 79,1% το 2004.
Η εναλλάξ επιμέλεια (μία εβδομάδα στον ένα γονέα, μία εβδομάδα στον άλλο) εφαρμόζεται στο 15% ως 20% των περιπτώσεων. Όμως, όπως επισημαίνει η οργάνωση SOS Les Mamans, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων οι πατεράδες δεν ζητούν την επιμέλεια των παιδιών, άρα δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι τα δικαστήρια προτιμούν τις μητέρες αναίτια.

Η ενέργεια του Σαρνέ θυμίζει αντίστοιχες δράσεις πατεράδων στη Βρετανία και στο Κεμπέκ (Fathers4Justice). Ο σκηνοθέτης Πατρίκ Ζαν, που διείσδυσε σε μια τέτοια ομάδα, περιγράφει με μελανά χρώματα την ιδεολογία των πατεράδων που συμμετέχουν. Πολλοί από τους πατεράδες στους οποίους απαγορεύεται πρόσβαση στα παιδιά τους έχουν επιδείξει βίαιη ή σεξιστική συμπεριφορά. Η επιμονή τους να βρίσκονται κοντά στα παιδιά δεν υποδηλώνει μεταμέλεια, αλλά πίστη σε μία πατριαρχική κοσμοθεωρία με βάση την οποία η συμπεριφορά αυτή είναι επιτρεπτή.

«Οι ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ανδρών εμφορούνται από μία ιδεολογία υπερπροβολής του ανδρισμού που ζητεί την επαναφορά των πατριαρχικών αξιών χωρίς συμβιβασμούς», λέει ο Πατρίκ Ζαν. Ο Ζαν θεωρεί ότι το περιστατικό της Νάντης δεν είναι «μια μεμονωμένη ενέργεια ενός τρελού», αλλά καρπός «μακράς πολιτικής δουλειάς που μόλις ξεκίνησε».

Η βρετανική Fathers4Justice έχει 38.000 μέλη και αρνείται κατηγορηματικά την κατηγορία του αντι-φεμινισμού, τονίζοντας ότι διευθύνεται από γυναίκα. Ο Σερζ Σαρνέ είπε πως η οργάνωση είναι «πρότυπο» για τον ίδιο και δήλωσε ότι «δεν είμαι μισογύνης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου