ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ ΑΘΗΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


Σάββατο, 9 Φεβρουαρίου 2013

Ηλεκτρονικό σύστημα για την παρακολούθηση εμπορευμάτων από τα τελωνεία


Πηγή: DefenceNet
Hμερομηνία: Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012Στην εφαρμογή ηλεκτρονικού συστήματος για την παρακολούθηση εισόδου-εξόδου εμπορευμάτων από τα τελωνεία προχωρεί η κυβέρνηση με Κοινοτική Οδηγία που ενσωματώθηκε στο ελληνικό Δίκαιο με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και του υφυπουργού Oικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Ειδικότερα, με την εφαρμογή της Οδηγίας για αυτές τις γενικές παρακολουθήσεις, η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε πύλη για την Ενιαία Αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε βασικό διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων, καθώς μειώνεται πλέον ο χρόνος εκτελωνισμού και οι διαδικασίες φόρτωσης-εκφόρτωσης στα ελληνικά λιμάνια αυτοματοποιούνται, δημιουργώντας πολύτιμες οικονομίες κλίμακας.

Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2010/65 στο εθνικό δίκαιο θα συμβάλλει στην άμεση καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, ιδιαιτέρως τη λαθρεμπορία των καυσίμων, ενισχύοντας παράλληλα το εμπόριο των θαλάσσιων μεταφορών. Υποχρεώνει δε τα πλοία κατά τον κατάπλου ή και τον απόπλου από λιμένες των κρατών-μελών να προχωρούν σε διατυπώσεις υποβολής δηλώσεων κάτι που διευκολύνει ιδιαίτερα μια μελλοντική έρευνα.

Σε αυτό το πλαίσιο η ενσωμάτωση της εν λόγω Οδηγίας στην ελληνική έννομη τάξη  συνιστά επιτυχία εθνικής σημασίας καθώς επιφέρει μια σειρά από οφέλη για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ολλανδία, προκειμένου να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία του Ρόττερνταμ ως πρώτο λιμάνι της Ευρώπης, και η Γερμανία, για να ενδυναμώσει την ισχύ του λιμανιού της στο Αμβούργο, έσπευσαν από τους πρώτους να ενσωματώσουν τη συγκεκριμένη Οδηγία.
Άλλωστε, η εναρμόνιση και εφαρμογή της Οδηγίας 2010/65 στα δίκαια των ευρωπαϊκών χωρών αποτελούν ισχυρή επιθυμία και του ευρωπαϊκού εφοπλιστικού κόσμου, κάτι που έχει επανειλημμένως αναφερθεί και στο ενημερωτικό έντυπο «European Community of Shipowner’s Association - ECSA».
Τέλος, στα οφέλη που θα προκύψουν από την εφαρμογή της θα είναι, δυνητικά, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο χώρο του εμπορίου και της ναυτιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου